Ruth  Rogers

Muszelki ze świeżą rukolą i ricottą


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Muszelki ze świeżą rukolą i ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 porcje makaronu muszelki (orecchiette)

opakowanie rukoli

oliwa

1 ząbek czosnku

posiekany

świeża bazylia

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżeczka posiekanej czerwonej chilli

1 łyżka śmietany kremówki

2 garści pokruszonej ricotty (twarogu)

garstka parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Podziel rukolę na pół. Wlej oliwę do rondla i podsmaż czosnek na małym ogniu, żeby się zeszklił. Dodaj połowę liści rukoli i garść podartych liści bazylii i zblanszuj na małym ogniu przez 3 min. Posiekaj resztę rukoli niezbyt drobno. Przełóż podduszoną rukolę z czosnkiem do naczynia malaksera. Zmiel pulsacyjnie, naciskając dwa razy, żeby powstało puree z kawałkami. Dodaj posiekaną rukolę, sól morską, pieprz i łyżeczkę posiekanej chilli. Zmiel pulsacyjnie dwa razy, dodaj trochę oliwy i jedną łyżkę śmietany. Przyciśnij guzik „pulse” w malakserze dwa razy na krótko, żeby wymieszać sos. Odlej makaron, dodaj sos, wymieszaj. Posyp pokruszoną ricottą, parmezanem i skrop oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.