Muszelki w sosie serowo-kurczakowym

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Muszelki w sosie serowo-kurczakowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składnik główny

35 dag makaronu „muszelki” gotujemy przez 4 minuty i odcedzamy



Sos pomidorowy

Oliwa z oliwek

Czerwona cebula

Pół kilo pomidorów

2-3 łyżki pasty z suszonych pomidorów

kilka łyżek bulionu warzywnego



Nadzienie do muszelek

2 filety z piersi kurczaka

10 deka sera ricotta

1 jajko

bazylia

bulion warzywny



Sos biały

łyżeczka oliwy z oliwek

250 ml mleka

trochę mąki

20 g startego parmezanu

szczypta ostrej papryki



Przygotowanie sosu pomidorowego

Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oliwy z oliwek. Podsmażamy dużą, czerwoną, posiekaną cebulę. Dodajemy pół kilo pokrojonych pomidorów. Świeże i dojrzałe mają naturalną słodycz, więc nie trzeba dodawać cukru. Przez chwilę smażymy je z cebulą. Dodajemy 2 – 3 łyżeczki pasty z suszonych w słońcu pomidorów – sprawi, że sos będzie ciemniejszy i zagęści go nieco. Dolewamy kilka łyżek bulionu warzywnego i gotujemy powolutku, aż wszystkie smaki się połączą. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i zostawiamy na kwadrans.





Przygotowanie nadzienia do muszelek

Mięso kroimy w cienkie paseczki, umieszczamy na sicie nad wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy na parze 6 - 7 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Ser mieszamy z jajkiem. Dodajemy kurczaka. Dodajemy grubo posiekaną bazylię. Mieszankę kurczaka i sera rozrzedzamy bulionem, by można było nią polać makaron.





Przygotowanie sosu białego

Łyżeczkę oliwy z oliwek wlewamy na patelnię. Do lekko podgrzanej dolewamy 250 ml mleka, wsypujemy mąkę i od razu zaczynamy mieszać, by nie porobiły się grudki. Gdy mleko jest już połączone z mąką – dodajemy 20 gramów startego parmezanu. Zamiast soli dodajemy szczyptę ostrej papryki. Kto lubi – może dolać trochę wina. Po minucie gotowania alkohol odparuje, pozostawiając sam smak.



Przygotowanie

Na dno naczynia wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy go sporą ilością czarnego pieprzu. Na sos wykładamy obgotowany makaron. Lekko ugniatamy. Muszelki pokrywamy mieszanką mięsno - serową, lekko wyrównując powierzchnię. Polewamy białym sosem, posypujemy garstką parmezanu. Doprawiamy mieloną papryką i wstawiamy na 20 – 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Podajemy z zieloną sałatą.



© Jenny Bristow

powrót

Podobne przepisy

Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.