Mussaka

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Mussaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 spore bakłażany

pokrojone w plastry

3 cukinie

pokrojone w plastry

3 spore ziemniaki

pokrojone w cienkie plastry

4 łyżki oliwy + 4 dodatkowo

2 cebule

posiekane

500 g mielonej wieprzowiny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżeczki mielonego cynamonu

garść posiekanej natki pietruszki

1 puszka krojonych pomidorów

 

 

Przygotowanie:


Posól bakłażany, odstaw na 20 minut. Odsącz, przemyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż na niej bakłażany, ziemniaki i cukinię. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. W garnku rozgrzej dodatkową oliwę, zeszklij na niej cebulę, dodaj mięso i obsmaż je. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj natkę pietruszki i pomidory i smaż, aż sos z pomidorów się wchłonie. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Przygotuj beszamel. Odłóż jakieś 2-4 łyżki mleka, resztę wlej do garnka i podgrzej je, nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj masło i wymieszaj. Roztrzep jajka i utrzyj z mąką, cynamonem i pozostałym mlekiem. Cały czas mieszając dodaj trochę ciepłego mleka. Dodawaj porcjami ciepłe mleka, aż masa będzie w miarę płynna. Wtedy, cały czas mieszając dodaj ją do gorącego mleka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ser i podgrzewaj, aż się rozpuści. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu. W nasmarowanym oliwą naczyniu układaj kolejne warstwy. Zacznij od ziemniaków, następnie bakłażany, cukinia i mięso, a na wierzch znów ziemniaki, bakłażany i cukinia. Zalej wszystko sosem.
Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 90 minut. Podawaj od razu, podzielone na solidne porcje.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.