Mussaka

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Mussaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 ml oliwy

5 bakłażanów

pokrojonych na cienkie plasterki

3 ziemniaki

pokrojone na cienkie plasterki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 cebula

drobno posiekana

400 g krojonych pomidorów z puszki

400 g mielonej wieprzowiny

4 łyżki świeżo startego parmezanu

500 ml mleka skondensowanego z puszki

250 ml wody

1 łyżka masła

100 g mąki

3 jajka

lekko rozmącone

 

 

Przygotowanie:


Cienko posmarować naczynie żaroodporne oliwą i rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni i lekko podsmażyć plasterki bakłażana po kilka na raz, dopóki nie będą złoto-brązowe. W razie potrzeby między kolejnymi porcjami dolać trochę oliwy. Zdjąć bakłażana z patelni i ułożyć na ręcznikach kuchennych. To samo powtórzyć z plasterkami ziemniaków. Ułożyć dwie warstwy plasterków bakłażana w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na nich ułożyć warstwę ziemniaków i ponownie przyprawić.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.