Mus z owoców marakui

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus z owoców marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 owoców marakui

10 dag cukru

150 ml wody

2 białka

12 g żelatyny

125 ml bitej śmietany

125 ml chudego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Zawartość owoców przekładamy do miski. Cukier rozpuszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia, poczym łączymy ze sztywno ubitą pianą z białek. Dodajemy owoce i starannie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody.
Mieszankę owoców, piany oraz syropu wlewamy do miski, dodajemy bitą śmietanę i jogurt. Wszystko razem starannie mieszamy, powoli wlewając przestudzoną żelatynę. Wlewamy mus do foremek i wstawiamy na półtorej godziny do lodówki. Gdy stężeje – wyjmujemy deser z foremek, polewamy cierpkim syropem i przybieramy czerwonymi porzeczkami oraz listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.