Jacques Pépin

Mus z łososia


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Mus z łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
W malakserze zmiksować na gładką masę 1 szklankę (120 do 150 gramów) kawałków wędzonego łososia, ½ szklanki twarogu lub sera ricotta, 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, po dużej szczypcie soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub głębokiego półmiska. Używając folii spożywczej, wyrównać powierzchnię masy tak, aby powstała warstwa o grubości około 2,5 cm. Posiekać 2 łyżkami drobno posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżeczkami osączonych kaparów i 1 łyżeczką posiekanego świeżego szczypiorku. Skropić 2 łyżeczkami oliwy z pierwszego tłoczenia. Podawać z paluszkami chlebowymi, crostini lub preclami.



Z tej ilości uzyskuje się od 20 do 30 sztuk przystawek.









© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z miecznika z sałatką z koprem włoskim i grejpfrutem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.