Jennifer  Paterson

Mus z łososia z sosem ogórkowym


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus z łososia z sosem ogórkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

450 g filetu z łososia

55 g sera z niebieską pleśnią

115 g sera śmietankowego

120 ml kwaśnej śmietany

2 drobno posiekane korniszony

1 torebka żelatyny

1 posiekana łodyga selera

1 drobno posiekana średnia cebula

sól

300 ml bitej śmietany

1 łyżka posiekanego koperku

sok z ½ cytryny



Składniki sosu

1 ogórek

1 łyżka posiekanego szczypiorku

½ łyżeczki cukru

1 łyżka białego octu winnego

150 ml kwaśnej śmietany



Przygotowanie

Ugotuj łososia na parze albo obsmaż. Usuń skórę, ości i rozdrobnij mięso łososia. Włóż do dużej miski. Osobno zmieszaj ser i kwaśną śmietanę, a następnie połącz z łososiem i korniszonami. Rozpuść żelatynę według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj z zawartością miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż do zwilżonych wewnątrz form i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godz., aż mus stężeje.



Sos

Obierz ogórek, usuń pestki i drobniutko posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz śmietany i odstaw na 30 min. Zlej ciecz, a resztę połącz ze śmietaną. Wyjmij mus łososiowy z foremek i podawaj z sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.