Mus z łososia z kremem z awokado - Marieta Marecka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Inne

odsłon: 7224

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łosoś wędzony (100 g) (pokrojony drobniej)

pieprz czerwony, marynowany (1 łyżeczka)

1 cytryna (już w formie wyciśniętego soku i startej skórki cytryny w małych miseczkach)

1 łyżka kaparów

1 awokado

20 g twarogu (tłusty, półtłusty, chudy - obojętnie)

tymianek świeży (w krzaczku)

oliwa z oliwek (1-2 łyżki)

sól i pieprz j.w.

1/2 łyżeczki cukru

pomidorki koktailowe (ok. 5 szt.)

 

 

Przygotowanie:

Do moździerza wrzucamy pieprz, kapary i tłuczemy. Łososia wrzucamy do dostawki do blendera, dodajemy pieprz z moździerza. Dodajemy 1/4 soku i skórkę do łososia i miksujemy na gładką masę. Wykładamy do miseczki. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy i w kawałkach dodajemy do blendera, zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy twaróg, cukier, sól, pieprz i listki tymianku. Miksujemy całość na krem. Układamy w pojemniczkach na łososiu. Całość dekorujemy gałązkami tymianku, startą skórką z cytryny, kaparkiem i ćwiartką pomidorka.

powrót

Podobne przepisy

Ryba pieczona w pergaminie
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Łosoś w cytrynowym syropie z sałatką ze szpinaku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

hania-kasia

postów: 82

13.02.2012 23:29

CYTUJ

Fajna przekąską - podoba mi się. Koniecznie muszę spróbować awokado z dodatkiem twarogu - zaintrygowało mnie to połączenie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.