Gosia  Molska

Mus z halibuta


Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Mus z halibuta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Na mus z halibuta

1 kg filetów z halibuta

250ml śmietany kremówki

piana z 2 białek

1 jajko

garść świeżej bazylii

½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

sól, pieprz

Na koszyczki parmezanowe

10 dag parmezanu

Przygotowanie:

Rybę pokroić na kawałki ubić pianę z białek następnie zmiksować rybę ze śmietanką kremówką i bazylią, dodać jedno całe jajko. Całość delikatnie połączyć z pianą z białek. Przełożyć do naczynek żaroodpornych i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i piec przez około 30 minut.
Parmezan zetrzeć na tarce i uformować na papierze do pieczenia placuszki. Wstawić do piekarnika. Jak ser zacznie brązowieć wyjąć go z piekarnika ułożyć na odwróconej do góry nogami misce. Wystudzony ser tworzy koszyczek, do którego należy przełożyć mus z halibuta.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.