Anna Olson

Mus z gorzkiej czekolady


Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus z gorzkiej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej

5 łyżek wody

2 łyżki masła o temperaturze pokojowej

5 jajek

1 łyżka kwaskowej śmietany o temperaturze pokojowej

szczypta soli

1 łyżka cukru

 

 

Przygotowanie:


W rondlu ustawionym na małym ogniu roztopić czekoladę z wodą, mieszając, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Dolać śmietanę, wymieszać. Wlewać żółtka po jednym, mieszając delikatnie i powoli. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli. Dosypać cukier i ubić. Dodawać stopniowo do czekolady i wymieszać. Gotowy mus przelać do miski lub filiżanek. Schładzać co najmniej 3 godziny przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.