Anna Olson

Mus z gorzkiej czekolady


Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus z gorzkiej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej

5 łyżek wody

2 łyżki masła o temperaturze pokojowej

5 jajek

1 łyżka kwaskowej śmietany o temperaturze pokojowej

szczypta soli

1 łyżka cukru

 

 

Przygotowanie:


W rondlu ustawionym na małym ogniu roztopić czekoladę z wodą, mieszając, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Dolać śmietanę, wymieszać. Wlewać żółtka po jednym, mieszając delikatnie i powoli. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli. Dosypać cukier i ubić. Dodawać stopniowo do czekolady i wymieszać. Gotowy mus przelać do miski lub filiżanek. Schładzać co najmniej 3 godziny przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.