Mus z czerwonej papryki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus z czerwonej papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy

2 cebule pokrojone w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

4 opieczone czerwone papryki

bez skórki i pestek

drobno pokrojone

250 ml bulionu z warzyw lub z kury

2 łyżki przecieru pomidorowego

sól i pieprz

szczypta piment d’Espelette lub pieprzu kajeńskiego do smaku

4 łyżeczki żelatyny

sok z cytryny do smaku

250 ml gęstej śmietany

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę z czosnkiem do miękkości. Dodać paprykę, 150 ml bulionu i przecier pomidorowy. Posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie, a płyn wyparuje. Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do metalowej lub szklanej miski. Rozmieszać żelatynę w reszcie bulionu, w rondelku, i podgrzewać do rozpuszczenia. Dobrze zmieszać z piure. Postawić masę na lodzie i studzić do chwili, w której zacznie tężeć. Sprawdzić smak, dodać w razie potrzeby soku z cytryny (masa musi być mocno doprawiona, gdyż śmietana wyraźnie złagodzi smak). Ubić śmietanę i delikatnie ją wmieszać. Wlać masę do formy, zakryć i schłodzić do podania, przez minimum 4 godz. Doskonałym dodatkiem jest sałatka z chrupkiego kalafiora.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.