Bill Granger

Mus z białej czekolady


Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska, Kuchnia francuska

Mus z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

tabliczka białej czekolady

300 ml słodkiej śmietanki

3 jajka

1/3 filiżanki mleka

łyżeczka esencji waniliowej

do dekoracji: owoc marakui

 

 

Przygotowanie:


Wstawić miskę ze stali nierdzewnej do garnka z gotującą się wodą. Połamaną na kawałki czekoladę wrzucić do naczynia, wlać mleko oraz esencję waniliową i mieszać aż czekolada się roztopi uważając, by się nie przypaliła. Zdjąć miskę z garnka, lekko przestudzić. Ubić w osobnych miseczkach śmietanę i białka z jajek. Do przestudzonej czekolady dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Dodać połowę bitej śmietany, wymieszać, włożyć pozostałą śmietanę i ponownie zamieszać. W ten sam sposób dodawać pianę z białek. Gdy masa będzie już jednolita, przełożyć ją do małych miseczek i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzchu położyć łyżeczkę marakui.

powrót

Podobne przepisy

Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Papaja nadziewana musem cytrynowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

#magda94

21.03.2012 13:56


warszawa

CYTUJ

ile wychodzi porcji z tych składników?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.