Mus rybny z sosem nantua

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus rybny z sosem nantua
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos nantua:

2 łyżki masła

cebula lub 2 szalotki w cieniutkich plasterkach

drobno skrojona marchewka

250 g surowych krewetek lub raków w pancerzykach i z łebkami

2 łyżki koniaku

125 ml białego wina

1,5 miarki wywaru rybnego

liść laurowy

gałązka tymianku

2 łyżeczki puree z pomidorów

szczypta papryki

szczypta pieprzu kajeńskiego

300 ml gęstej śmietany

sól i pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzać 2 łyżki maska na niewielkim ogniu. Obsmażyć szalotki i marchewkę przez 2 min. Pokroić krewetki, wrzucić, zwiększyć gaz i smażyć, aż sczerwienieją, ok. 3 min. Sparzyć płonącym koniakiem. Wlać wino i odparować do połowy objętości. Wlać wywar, zagotować i zmniejszyć gaz. Wrzucić liść laurowy, tymianek, piure pomidorowe, paprykę oraz pieprz kajeński i gotować przez 30 min. Wmieszać śmietanę i zostawić na gazie na 10 minut. Wyjąć zioła, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Ponownie zagotować w rondlu, redukując do gęstości sosu. Doprawić.



Ryba:

330 g filetowanego szczupaka, może być inna jasna ryba, np. sola lub łupacz

jajko

miarka mocno schłodzonej gęstej śmietany

sól i pieprz

2 garście drobno posiekanej natki pietruszki lub estragonu



Przygotowanie:

Włożyć rybę, jajko i śmietanę do malaksera i zmiksować przez parę sekund na pastę. Wmieszać sól, pieprz i pietruszkę. Schłodzić przez 30 min. Przed podaniem rozgrzać piekarnik do 180°. Nasmarować masłem 6 kokilek, wyłożyć dno papierem. Napełnić kokilki masą rybną. Wstawić do naczynia żaroodpornego i wlać do niego wrzątek do połowy wysokości kokilek. Piec przez ok. 20 min, do stężenia. Wyłożyć mus na ciepłe talerze. Polać sosem nantua i podawać gorący.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki









powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.