Anna Olson

Mus miodowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Mus miodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 4 szklanki (6-8 porcji)



Składniki>

2 łyżeczki żelatyny w proszku

3 łyżki zimnej wody

1 żółtko

¼ szklanki miodu

1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki (36%)

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki słodkiego sherry



Przygotowanie

Namoczyć żelatynę w 2 łyżkach wody i odstawić, by napęczniała. Umieścić żółtko, miód i łyżkę wody w misce. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i ubijać na parze trzepaczką około 2 minut, aż masa zgęstnieje i zjaśnieje. Dodać żelatynę i rozpuścić, mieszając trzepaczką. Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę schłodzić i ubić. Wlać masę miodową, cały czas mieszając trzepaczką. Dodać sherry i jogurt i wymieszać. Wstawić do lodówki i chłodzić minimum 4 godziny.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.