Anna Olson

Mus miodowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Mus miodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 4 szklanki (6-8 porcji)



Składniki>

2 łyżeczki żelatyny w proszku

3 łyżki zimnej wody

1 żółtko

¼ szklanki miodu

1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki (36%)

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki słodkiego sherry



Przygotowanie

Namoczyć żelatynę w 2 łyżkach wody i odstawić, by napęczniała. Umieścić żółtko, miód i łyżkę wody w misce. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i ubijać na parze trzepaczką około 2 minut, aż masa zgęstnieje i zjaśnieje. Dodać żelatynę i rozpuścić, mieszając trzepaczką. Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę schłodzić i ubić. Wlać masę miodową, cały czas mieszając trzepaczką. Dodać sherry i jogurt i wymieszać. Wstawić do lodówki i chłodzić minimum 4 godziny.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.