Bożena Sikoń

Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 9440

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Mus miętowy:

krem bawarski: 250 g mleka, 125 g cukru, 5 żółtek, 1 laska wanilii, 1 pęczek świeżej mięty

30 ml likieru miętowego (zielonego)

250 g śmietanki 36 %

6 g żelatyny w płatkach

 

Mus z avokado:

sok z 1 cytryny

2 papryczki chili

2 dojrzałe awokado

4 gałązki kolendry

100 g śmietanki 36%

sól – do smaku

 

Dodatki:

tulipan z masy cygaretkowej z czarnym sezamem: 100 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g białka, 100 g mąki, owoc granatu 2 szt.

 

Przygotowanie:

Mus miętowy
Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii, świeżą miętę. Ustawić na garnku z gorącą wodą i zagęścić do tzw. ,,próby róży,,. Następnie przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Wystudzony krem połączyć z likierem miętowym rozpuszczoną żelatyną, a na koniec delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Musem napełnić kieliszki i odstawić do zastygnięcia. Na zastygnięty mus wyłożyć pestki wydrążone z granatu.

Mus z awokado
Do naczynia o wysokich bokach, które zabezpieczą przed chlapaniem w czasie miksowania składników włożyć: awokado dojrzałe, listki kolendry, papryczki chili z usuniętymi pestkami, śmietankę, sok z cytryny, sól do smaku. Wszystko dokładnie zmiksować i od razu nakładać na mus miętowy w kieliszku. Deser w naczyniu udekorować tulipanem z masy cygaretkowej posypanej czarnym sezamem.

Tulipan z masy cygaretkowej
Utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo dodawać białko. Na koniec ręcznie wymieszać z mąką. Smarować przez ułożony na macie do pieczenia szablon. Piec w temp. 170 st. aż do uzyskania beżowego koloru. Po odpieczeniu formować na ciepło określony kształt.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.