Mus klonowy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus klonowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jajka (żółtka i białka osobno)

50 g brązowego cukru

300 ml syropu klonowego

łyżka żelatyny w proszku (rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody)

 

Przygotowanie:

Utrzeć żółtka z brązowym cukrem w szklanej lub metalowej misce. Wlać syrop klonowy, postawić nad kąpielą wodną i podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie oblepiać łyżkę, przez ok. 15 min. Zestawić miskę i wmieszać do masy żelatynę. Odstawić do zupełnego wystygnięcia.
Ubić pianę z białek. Osobno ubić śmietanę. Wmieszać do sosu pianę, a następnie bitą śmietanę. Przełożyć do miski. Nakryć i schłodzić przez co najmniej 4 godziny. Można też nałożyć do pucharków.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.