Mus i sos z rokitnika

Przepis z programu Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Mus i sos z rokitnika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Mus:

100 ml soku z rokitnika

100 g cukru

2 jajka

150 ml tureckiego jogurtu

ziarenka z 1 laski wanilii

3 listki żelatyny



Sos:

200 ml soku z rokitnika

½ mango

2- 4 łyżki cukru (do smaku)

3 listki żelatyny



Przygotowanie:

Przygotuj mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Utrzyj cukier i jajka, aż się spienią. Dodaj jogurt i ziarenka wanilii. W rondlu podgrzej sok z rokitnika. Dodaj listki żelatyny. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw mieszaninę na krótką chwilę do przestygnięcia. Przelej do mieszaniny z jajek. Wymieszaj i rozlej do pucharków. Wstaw do lodówki, do stężenia.

Przygotuj sos. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i cukier na puree i wymieszaj z sokiem rokitnika, aż powstanie gładka masa. Odciśnij płatki żelatyny, żeby się pozbyć nadmiaru wody. Wrzuć do mieszaniny z mango. Zamieszaj, aż się żelatyna rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Zimny sos nałóż łyżką na stężały mus.

powrót

Podobne przepisy

Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Smalec z białej fasoli
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Ciasta wegańskie
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.