Bożena Sikoń

Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 13444

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Mus:

fiołki kandyzowane ok. 50 g

250 ml mleka

5 szt. żółtek

120 g cukru

200 g śmietanki 36%

8 g (tj. 4 płatki) żelatyny w płatkach

sos czekoladowy (cukier, woda, kakao, miód)

fiołki świeże – kwiaty hodowlane

fiołki kandyzowane

czekolada – tulipan (biała + deserowa) ok. 200 g

owoce świeże – kiwi, melon

 

Sos czekoladowy:

300 g cukru

60 g miodu

120 g kakao

woda

Przygotowanie:

Mus
Do metalowej miski wlać mleko, wsypać cukier, dołożyć żółtka i kandyzowane fiołki. Wszystko dokładnie wymieszać. Miskę ustawić na garnku z wodą i ogrzewać do lekkiego zagęszczenia czyli tzw. ,,próby róży”, którą otrzymujemy w momencie, gdy na zanurzonej łyżce po dmuchnięciu na nią utworzą się kręgi w kształcie płatków róży. Następnie całość przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę w płatkach zalewamy dużą ilością zimnej wody, a śmietankę ubijamy. Żelatynę odcedzamy, rozpuszczamy i łączymy składniki. Do żelatyny dokładamy część musu bawarskiego o smaku fiołkowym, a następnie łączymy pozostałym musem i dokładamy śmietankę – mieszamy. Nakładamy do foremek i odstawiamy do zamrażarki.

Sos
Do garnka wsypać cukier - zalać taką ilością wody, by pokryła cukier. Dodać miód i zagotować syrop, następnie dosypać kakao i wymieszać. Chwilę gotować.

Tulipan z czekolady
Okrągłe foremki lub filiżanki o zaokrąglonym kształcie napełnić wodą i zamrozić.
Mrożone kule zawinąć w folię spożywczą. W misce rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę deserową, a na jej powierzchni pochlapać kreski z czekolady białej. Zamrożoną kulę zanurzać w czekoladzie tak, aby powstały płatki tulipana.

Składanie deseru
Na dużym talerzu ułożyć obrane i pokrojone kiwi, na nich postawić tulipan z czekolady, do środka nalać sos czekoladowy i pokrojoną cienko w igiełki czekoladę, na niej postawić wyjęty z formy mus fiołkowy, ozdobić talerz świeżymi kwiatami – fiołkami.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#kasiorz

07.04.2012 13:33


krosno

CYTUJ

probowalam to zrobic, ale niestety nie wyszlo, czekolada nie chciala sie odkeliec od foli, lod byl chyba "za cieply" a jesli przepis jest latwy to byc moze dla pani Sikoń, ale napewno nie dla mnie

#iQYCPjBzadoQ

09.01.2012 17:11


CYTUJ

OgzcMS , [url=http://cbbszkazstbu.com/]cbbszkazstbu[/url], http://gimlkduybtvy.com/, http://iijtunpshsvk.com/

#SYqqLiyiOjZDZYe

09.01.2012 11:45


CYTUJ

XxpRsq <a href="http://nalpyghwbdwo.com/">nalpyghwbdwo</a>

#DxPrlTULXAlgFhVaRH

08.01.2012 18:52


CYTUJ

Hallelujah! I nedeed this-you're my savior.

Hestia Q-34

postów: 419

23.07.2011 17:58

CYTUJ

Nie dokonczylam komentarza,mialam problem z komputerem i przerwalam w polowie zdania.Pojemnczki w ktorych zamrazam wode z patykiem zanurzam w plynnej czekoladzie,bez owijania w folie.Do ozdob z karmelu wykorzystalam roznej wielkosc dzwonki ,odcielam uchwyty i wewnatrz dzwonka umocowalam gruby pret metalowy,
uzylam kolby do lutowania na cyne,trzymajac za pret latwo jest naniesc warstwe karmelu.

Hestia Q-34

postów: 419

16.07.2011 16:16

CYTUJ

Przegapilam program.Byc moze P.Bozena wspomniala - jesli nie to podpowiem,
ze zamrozenie w kubeczku z woda patyka do lodow ulatwi formowanie tulipana.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.