Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 150 - 200 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 5 żółtek
  • 60 g cukru
  • 300 ml śmietany 30%
  • 15 ml rumu
  • kilka kropel esencji rumowej
  • czereśnie koktajlowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, dolać rum i esencję rumową. Żółtka ubijać z cukrem na kogel-mogel (mikserem). Połączyć delikatnie masę z żółtek z gorzką czekoladą. Ubić śmietanę. Kiedy wszystko przestygnie dodać ubitą śmietanę. Nakładać masę do kieliszków lub miseczek. Mus musi postać w lodówce do zakrzepnięcia. Ozdobić bitą śmietaną i czereśnią koktajlową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA