Adam Chrząstowski

Mus czekoladowy z wiśniami


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

odsłon: 10532

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej

100 g cukru

3 żółtka

3 białka

40 ml wiśniówki

1,5 łyżki masła

150 g wiśni bez pestek mrożonych

50 g cukru brązowego

½ łyżeczki cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść ½ łyżki masła, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. W tym uduś wiśnie tak, by cały sok odparował i na dnie rondla powstał gęsty syrop. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść nad lustrem gorącej wody i dodaj połowę białego cukru. Odstaw by lekko przestygła i wkręć w to żółtka oraz wiśniówkę. W tym czasie ubij białka utrwalając je pozostałym białym cukrem. Wmieszaj w czekoladę najpierw 2/3 piany z białek, a gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę. Do pucharków nałóż warstwy musu i wiśni i odstaw do schłodzenia na ok 2 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.