Mus czekoladowy z whisky

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus czekoladowy z whisky
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

170 g gorzkiej czekolady (70% kakao) połamanej na kawałki

100 ml tłustego mleka

200 ml śmietanki kremówki 36 %

30 ml płynnego miodu

60 g kakao

60 ml whisky

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać mleko ze śmietanką, dodać czekoladę i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać kakao i wymieszać. Dodać miód i whisky. Przelać do filiżanek, odstawić do wystudzenia i schłodzić mus w lodówce, aż stężeje. (4-6 godzin.) Wyjąć z lodówki na 10 minut przed podaniem. Polać mus ciepłym sosem kajmakowym i podawać udekorowany bitą śmietaną z wanilią, posypany kakao.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

#Gracelo

01.04.2012 23:19


warszawa

CYTUJ

witam, wyprobowalam przepis zaraz nastepnego dnia i wyszedl wspaniale. Jako moja modyfikacje dodalam 1 lyzeczke kawy dla podlkreslenia smaku czekolady.
na wierzch podalam tylko bita smietane i swieze truskawki i kawalki swiezego ananasa.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.