Mus czekoladowy z sosem z białej czekolady

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska, Kuchnia francuska

Mus czekoladowy z sosem z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

35 dag ciemnej czekolady

pół litra bitej śmietany (aby obniżyć zawartość tłuszczu, można też wykorzystać jogurt, a nawet serek homogenizowany lub mieszankę tych produktów; nie należy stosować chudego, płynnego jogurtu, bo deser się nie uda)

pół łyżeczki cynamonu

5 dag orzechów pecan

2 łyżeczki kawy



Czekoladę rozpuszczamy w misce, ustawionej nad gorącą wodą. Gdy masa jest gładka, gasimy ogień. Dodajemy parę łyżeczek syropu klonowego i zostawiamy, by przestygła. Do śmietany dodajemy cynamon, posiekane orzechy i rozpuszczoną w łyżce wody kawę. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Jeśli czekolada będzie zbyt gorąca – rozpuści śmietanę, a jeśli za chłodna – zacznie tężeć. Przekładamy masę do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Krem wstawiamy na 4 godziny do lodówki, by stężał.



Sos:

20 dag białej czekolady

125 ml słodkiej śmietanki

5 dag pianek



Czekoladę rozpuszczamy w misce nad gorącą, ale nie gotującą się wodą. Powoli, starannie mieszając, wlewamy śmietankę. Gdy masa jest już całkiem aksamitna – dodajemy pokrojone na kawałki pianki. Gasimy ogień – pianki rozpuszczą się w gorącej czekoladzie.



Czekoladowy mus dekorujemy czerwonymi porzeczkami, oraz listkami świeżej mięty i polewamy sosem z białej czekolady.



© Jenny Bristow

powrót

Podobne przepisy

Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.