Mus czekoladowy z sosem z białej czekolady

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska, Kuchnia francuska

Mus czekoladowy z sosem z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

35 dag ciemnej czekolady

pół litra bitej śmietany (aby obniżyć zawartość tłuszczu, można też wykorzystać jogurt, a nawet serek homogenizowany lub mieszankę tych produktów; nie należy stosować chudego, płynnego jogurtu, bo deser się nie uda)

pół łyżeczki cynamonu

5 dag orzechów pecan

2 łyżeczki kawy



Czekoladę rozpuszczamy w misce, ustawionej nad gorącą wodą. Gdy masa jest gładka, gasimy ogień. Dodajemy parę łyżeczek syropu klonowego i zostawiamy, by przestygła. Do śmietany dodajemy cynamon, posiekane orzechy i rozpuszczoną w łyżce wody kawę. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Jeśli czekolada będzie zbyt gorąca – rozpuści śmietanę, a jeśli za chłodna – zacznie tężeć. Przekładamy masę do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Krem wstawiamy na 4 godziny do lodówki, by stężał.



Sos:

20 dag białej czekolady

125 ml słodkiej śmietanki

5 dag pianek



Czekoladę rozpuszczamy w misce nad gorącą, ale nie gotującą się wodą. Powoli, starannie mieszając, wlewamy śmietankę. Gdy masa jest już całkiem aksamitna – dodajemy pokrojone na kawałki pianki. Gasimy ogień – pianki rozpuszczą się w gorącej czekoladzie.



Czekoladowy mus dekorujemy czerwonymi porzeczkami, oraz listkami świeżej mięty i polewamy sosem z białej czekolady.



© Jenny Bristow

powrót

Podobne przepisy

Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.