Mus czekoladowy z figami

Mus czekoladowy z figami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania na walentynki

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki wody (45 ml)
  • 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
  • 4 duże jaja
  • szczypta soli
  • 100 g fig suszonych
  • ¼ szklanka koniaku
  • ½ szklanki wody
  • Do podania:
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy i łączymy czekoladę, wodę i likier. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie kroimy drobno figi, podlewamy je koniakiem i wodą i wstawiamy w małym rondelku na gaz. Podgrzewamy do czasu, aż figi zaczną się rozpadać. Miksujemy je blenderem na pastę i odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i łączymy dokładnie. Następnie dodajemy piany do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, jak masa się rozluźni, dodajemy partiami kolejne porcje białek.
Na dno szklanych naczynek kładziemy pastę z fig, oblewamy ją musem czekoladowym, przykrywamy każdy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Podajemy z ubitą śmietanką posypaną kakao. Mus może stać w lodówce do 3 dni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA