Donna Dooher

Mus czekoladowy w czekoladowych opaskach


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus czekoladowy w czekoladowych opaskach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
MUS CZEKOLADOWY

170 g roztopionej ciemnej czekolady na opaski

115 g roztopionej ciemnej czekolady

2 łyżki stołowe (30 ml) wody

¼ szklanki (60 ml) cukru

2 jajka, żółtka oddzielone od białek

3 łyżki stołowe (45 ml) ciepłej kawy z ekspresu

2 łyżki stołowe (30 ml) likieru Grand Marnier

1 szklanki (250 ml) 35% śmietany





Przygotowanie

Taśmę z octanowego plastiku pociąć na 25-cio centymetrowej długości kawałki. Ułożyć na płaskiej powierzchni i za pomocą łopatki posmarować równomiernie 30 gramami roztopionej czekolady. Postawić na boku, uformować na kształt łzy czekoladą do wnętrza i skleić końce. Ustawić na wyłożonej pergaminem tacy i schłodzić w lodówce, aż czekolada zastygnie. W rondelku rozpuścić cukier w wodzie i gotować 5 min., aż powstanie syrop. Lekko przestudzić. Ubić żółtka z syropem, aż będą jasne i puszyste. Wymieszać z kawą, likierem i roztopioną czekoladą. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z czekoladową masą. Ubić śmietanę i ostrożnie połączyć z musem. Napełnić musem czekoladowe „opaski”, przykryć i wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przełożyć na talerze, usunąć plastikową taśmę. Podawać natychmiast.





CZEKOLADOWA OPASKA

140 g roztopionej ciemnej czekolady





Przygotowanie

Uciąć kawałek taśmy z octanowego plastiku wystarczająco długi, by go owinąć wokół tortu. Ułożyć na płaskiej powierzchni i za pomocą łopatki posmarować równomiernie roztopioną czekoladą. Ostrożnie podnieść i owinąć wokół tortu, przyklejając czekoladę do ciasta. Schłodzić w lodówce, aż czekolada stężeje, a następnie ostrożnie usunąć plastik.





@ Donna Dooher





powrót

Podobne przepisy

Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.