Anna Olson

Mus cytrynowy Á la tort


Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Mus cytrynowy Á la tort
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

½ szklanki roztopionego masła (115g)

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka ekstraktu wanilii

trochę skórki startej z cytryny

szklanka mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli.

6 całych jaj ubitych na puszystą masę

szklanka cukru (225 g)



Syrop do nasączenia ciasta

sok z cytryny

3 łyżki cukru

2 łyżki wody



Mus

starta skórka cytrynowa

1 łyżkę żelatyny

½ szklanki soku z cytryny

bita śmietana ze szklanki śmietany kremówki

3 jaja

5 ½ łyżki cukru



Przygotowanie

Ugotować syrop do nasączenia biszkoptu. Do rondelka wsypać cukier, dolać wodę i sok z cytryny. Gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić. Przygotować masło i aromat cytrynowy do biszkopta. Wlać roztopione masło, sok z cytryny i ekstrakt wanilii. Wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jaja ubić na puszystą masę z cukrem, co zajmuje kwadrans w robocie kuchennym. Do kogla-mogla wsypać mąkę i dalej mieszać. Do masy z roztopionego masła wlać nieco jajek z mąką i wymieszać. Wlać do całej mąki z jajkami i wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej na dnie pergaminem. Wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Upiecze się, gdy będzie się uginać przy dotykaniu. Po upieczeniu biszkopt powinien przestygnąć. Przyciąć do odpowiedniego wymiaru i przekroić wzdłuż na pół. Jeden plaster włożyć do tortownicy i przy pomocy pędzelka nasączyć syropem.



Przygotować mus

Do rondla wrzucić startą skórkę cytrynową i żelatynę, dolać sok z cytryny. Wymieszać i zostawić, aby żelatyna zmiękła. Wtedy podgrzać na małym ogniu, żeby się rozpuściła. Mieszać cały czas, aby nie było grudek. Zdjąć rondel z ognia. Jaja ogrzać w skorupkach i przez pięć minut ubijać w robocie kuchennym z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. Wlać letni sok z cytryn z żelatyną. Ubić. Wyłożyć połowę musu na biszkopt w tortownicy i dokładnie rozsmarować. Wypełnić wszystkie wolne miejsca, zwłaszcza po bokach. Włożyć drugi plaster biszkopta, nasączyć syropem, dodać resztę musu. Wygładzić wierzch, wstawiać do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby żelatyna stężała. Po wyjęciu, kiedy mus stężeje, suszarkę do włosów włączyć na najwyższe obroty i przy jej pomocy roztopić mus wokół brzegu. Potrząsnąć foremką, przeciągnąć dookoła szerokim nożem. Wyjąć mus z tortownicy, wierzch ozdobić malinami i porzeczkami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.