Gary  Rhodes

Mule z czosnkiem, migdałami i natką pietruszki


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Mule z czosnkiem, migdałami i natką pietruszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Masło

6 szalotek, drobno posiekanych

1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony

250g masła



Płyn do gotowania muli

½ cebuli, posiekana

1 marchewka, pokrojona w kostkę

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę

1 mały por, pokrojony w kostkę

15g masła

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

1 listek laurowy

1 gałązka świeżego tymianku

½ butelki białego wytrawnego wina

600ml bulionu rybnego

1kg muli, dokładnie oczyszczonych i przebranych



Przybranie

50g pokruszonych migdałów, podprażonych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

świeża bułka tarta z 4 kromek bułki, lekko podprażona na złoty kolor



Przygotowanie

Zeszklij szalotkę i czosnek na łyżce masła, odstaw, żeby ostygły. Wymieszaj z pozostałym masłem i odstaw na później. W dużym garnku podduś na maśle przez kilka minut cebulę, marchewkę, selera, pora, czosnek i zioła. Dodaj białe wino i duś, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj bulion rybny i doprowadź do wrzenia. Wrzuć mule. Mieszaj, aż muszle zaczną się otwierać i zdejmij z ognia. Przecedź przez gęste sito i wyrzuć warzywa. Zachowaj płyn. Obierz mule, wyrzuć wszystkie, które się nie otworzyły. Muszle zachowaj. Mule trzymaj w odrobinie płynu z gotowania, żeby nie wyschły. Redukuj płyn z muli. Gdy smak będzie już odpowiednio skoncentrowany, zacznij dodawać po kawałku masło z szalotkami i czosnkiem. Kiedy już dodasz całe, wrzuć mule, podprażone migdały i natkę pietruszki. Na talerzu ułóż część muszli w kręgi. Nałóż mule do muszli i polej sosem. Na koniec posyp mule ciepłą, podprażoną bułką tartą.





© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.