Marieta  Marecka

Mule w winie z ziołami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

odsłon: 1000

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg muszli (vongole, mule, omułki, sercówki)

2 szklanki białego wina

ok. szklanki wody

4 szalotki

2 gałązki rozmarynu

3 gałązki tymianku + do dekoracji

1 ząbek czosnku

1 listek laurowy

3-4 łyżki masła

pół pęczka naci pietruszki

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie poszatkowana szalotkę, czosnek i listek laurowy lekko solimy. Dusimy aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy rozmaryn i tymianek w całych gałązkach, dolewamy wino i wodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy muszle i od razu przykrywamy całość. Po ok. 2 minutach potrząsamy garnkiem żeby przemieszać muszle oraz żeby się równo dogotowały. Gotujemy kolejne 1,5 do 2 minut i odkrywamy. Powinny być gotowe. Zamknięte muszle wyrzucamy, mogą być nie świeże. Podajemy posypane natka pietruszki i listkami tymianku, najlepiej smakują z bagietką, która jest idealna do maczania w sosie.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.