Marieta  Marecka

Mule w winie z ziołami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

odsłon: 892

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg muszli (vongole, mule, omułki, sercówki)

2 szklanki białego wina

ok. szklanki wody

4 szalotki

2 gałązki rozmarynu

3 gałązki tymianku + do dekoracji

1 ząbek czosnku

1 listek laurowy

3-4 łyżki masła

pół pęczka naci pietruszki

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie poszatkowana szalotkę, czosnek i listek laurowy lekko solimy. Dusimy aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy rozmaryn i tymianek w całych gałązkach, dolewamy wino i wodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy muszle i od razu przykrywamy całość. Po ok. 2 minutach potrząsamy garnkiem żeby przemieszać muszle oraz żeby się równo dogotowały. Gotujemy kolejne 1,5 do 2 minut i odkrywamy. Powinny być gotowe. Zamknięte muszle wyrzucamy, mogą być nie świeże. Podajemy posypane natka pietruszki i listkami tymianku, najlepiej smakują z bagietką, która jest idealna do maczania w sosie.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.