Marieta  Marecka

Mule w winie z ziołami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

odsłon: 1161

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg muszli (vongole, mule, omułki, sercówki)

2 szklanki białego wina

ok. szklanki wody

4 szalotki

2 gałązki rozmarynu

3 gałązki tymianku + do dekoracji

1 ząbek czosnku

1 listek laurowy

3-4 łyżki masła

pół pęczka naci pietruszki

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie poszatkowana szalotkę, czosnek i listek laurowy lekko solimy. Dusimy aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy rozmaryn i tymianek w całych gałązkach, dolewamy wino i wodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy muszle i od razu przykrywamy całość. Po ok. 2 minutach potrząsamy garnkiem żeby przemieszać muszle oraz żeby się równo dogotowały. Gotujemy kolejne 1,5 do 2 minut i odkrywamy. Powinny być gotowe. Zamknięte muszle wyrzucamy, mogą być nie świeże. Podajemy posypane natka pietruszki i listkami tymianku, najlepiej smakują z bagietką, która jest idealna do maczania w sosie.

powrót

Podobne przepisy

Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.