Mule w sosie słodko-kwaśnym

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Mule w sosie słodko-kwaśnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg omułków

75 ml białego wina

2 łyżki oliwy z oliwek

do smażenia

4 czerwone chili

pokrojone w cienkie plasterki

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

12 łodyg dymki

posiekanych

1 łyżka imbiru

drobno posiekanego

150 ml białego octu winnego

2 łyżki drobnego cukru

mały pęczek bazylii tajskiej

grubo porwanej

mały pęczek kolendry

posiekany

1 limonka

pokrojona na ćwiartki

do podania

 

 

Przygotowanie:


Odrzuć wszystkie omułki, które po puknięciu nie zamkną się. Włóż pozostałe małże do dużego garnka razem z winem, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-6 minut, aż muszle się otworzą. Odcedź i odrzuć mule, które się nie otworzyły. Postaw dużą patelnię na ogniu i rozgrzej na niej oliwę. Dodaj chili, czosnek, dymkę i imbir. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj ocet winny i cukier. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Wrzuć na patelnię mule i zioła i wymieszaj z sosem.
Podawaj z ćwiartkami limonki od razu, lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.