David Gaboriaud

Mule w mleku kokosowym z ryżem basmati i warzywami stir fry


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 223

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg świeżych muli

1 szklanka białego wytrawnego wina

200 g ryżu basmati

liście i łodygi kolendry, drobno posiekane

szczypiorek drobno posiekany

1 łyżeczka kminku

groszek cukrowy

1 marchewka pokrojona w julienne

1 zielona papryka pokrojona w julienne

Sos:

1 papryczka chilli drobno posiekana

1 kawałek trawy cytrynowej, drobno posiekany

2 ząbki czosnku, starte

kawałek imbiru grubości palca, starty

mleko kokosowe

1 łyżka oleju ryżowego

sól

Przygotowanie:

Sos: w moździerzu rozbij papryczkę i trawę cytrynową, dodaj imbir i czosnek. Wlej olej i dopraw
solą. Wymieszaj i odstaw.
Ugotuj mule w garnku z białym winem, na koniec dodaj łodygi kolendry i
szczypiorek, wymieszaj i odstaw.
Warzywa stir fry: na mocno rozgrzanej patelni podsmaż marchewkę, paprykę i groszek
cukrowy, dopraw solą i odstaw.
Na suchej patelni upraż kminek, dodaj ugotowany ryż i łyżkę oleju ryżowego.
Wymieszaj wszystko i podsmażaj przez minutę.
Na gorącej patelni podsmażaj sos przez 30 sekund, dolej mleko kokosowe,
wymieszaj z sosem i gotuj chwilę.
Po ugotowaniu przelej do miski. Dodaj mule, udekoruj kolendrą.
Na osobnym talerzu ułóż ryż z kminkiem, na wierzchu połóż warzywa.

powrót

Podobne przepisy

Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

marks

postów: 3

25.09.2015 13:33

CYTUJ

Dość odważne połączenie, ale pewnie przetestuje ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.