Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 250g mrożonych muli bez skorup
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • woda gazowana

Sos

  • 1/2 szklanki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mule rozmrozić i osuszyć. Zmiksować mąkę z jajkiem i dolać tyle wody gazowanej, by powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Osuszone mule zanurzać w cieście, wyjmować i pojedynczo wrzucać do gorącego oleju. Wyjmować lekko rumiane łyżką cedzakową i osuszać na papierze kuchennym.
W malakserze zmiksować wszystkie składniki sosu. Dosmakować. Gorące mule podawać z zimnym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA