Nigel Slater

Mujaddarah


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Mujaddarah
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g białego ryżu basmati

175 g drobnej brązowej soczewicy

75 g masła

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

sól

do smaku

1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

 

300 ml oleju słonecznikowego

4 duże cebule pokrojone na cienkie plasterki

duża garść posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Przepłucz ryż dokładnie zimną wodą, aż będzie przezroczysta. Wsyp ryż do rondla i zalej wodą. Dodaj sól do smaku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10-12 minut. Wsyp soczewicę do drugiego rondla i zalej sporą ilością wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż soczewica będzie tylko lekko twardawa. Natychmiast ją osącz i odstaw na bok. W tym samym czasie usmaż cebulę. Rozgrzej olej w dużym rondlu. Na gorącym oleju ułóż pojedynczą warstwę cebulowych krążków i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy plasterki zaczną się rumienić, mieszaj cały czas, żeby się nie przypaliły. Kiedy cebula ładnie zbrązowieje, wyjmij plasterki łyżką cedzakową, a następnie usmaż resztę porcjami. Roztop masło w rondlu i dodaj przyprawy. Wmieszaj osączoną soczewicę z ryżem i jedną trzecią usmażonej cebuli. Delikatnie przemieszaj. Zalej wodą na głębokość około 0,5 cm powyżej powierzchni ryżu z soczewicą i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przykryj rondel wilgotnym kawałkiem pergaminu tak, żeby dotykał powierzchni wody. Przykryj rondel pokrywką i zagotuj na dużym ogniu. Po 5 minutach zmniejsz ogień i gotuj kolejne 5 minut. Zdejmij pokrywkę i papier, rozłóż na wierzchu pozostałą smażoną cebulę i posyp wszystko posiekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasztet z fasoli mung
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci
Rukiew z chrupiącym czosnkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.