Mufinki z serem i ziołami - Monika Błotnicka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Mufinki z serem i ziołami - Monika Błotnicka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

225 g mąki pszennej

155 mąki razowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

pieprzu cayenne

szczypta soli

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki świeżych liści tymianku

125 g cheddara startego (można zastąpić polskim ostrym serem, np. Carskim lub Bursztynem)

2 jajka

250 ml mleka

125 g stopionego masła

Przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 210 stopni C. Formę na mufinki smaruję stopionym masłem lub olejem. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i plewy z sita. Wsypuję posiekaną zieleninę i ser – wszystko razem mieszam i robię dołek na mokre składniki. Rozbełtuję dwa jaja z mlekiem i razem z masłem wlewam do dołka w misce z suchymi składnikami. Szybko mieszam wszystko metalową łyżką, nie należy mieszać zbyt długo, ciasto powinno zostać grudkowate. Łyżką wkładam ciasto do formy mufinkowej (mniej więcej do 2/3 objętości). Piekę około 20 minut do momentu kiedy patyczek wbity do środka mufinki będzie po wyciągnięciu suchy. Zostawiam w formie parę minut, potem delikatnie przekładam na metalową kratkę do wystygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

izomorfia3

postów: 4

27.09.2013 09:19

CYTUJ

Zioła i ser obroniły się w tych muffinach.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.