Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 85 gramów masła plus masło do posmarowania formy
  • 3 miarki plus 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ¼ miarki cukru granulowanego
  • 1 duże jajko plus 2 duże żółtka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 miarka mleka
  • 2 miarki świeżych jagód
  • granulowany cukier i otarta gałka muszkatołowa do posypania
  • lub
  • kruszonka (według przepisu poniżej)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik doi 190 stopni C. Wyłożyć formy na 12 muffinów papierowymi foremkami. Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem na średnich obrotach utrzeć masło z cukrem granulowanym na puszystą masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Zacząć i zakończyć mąką. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać ciasto rękoma. Równomiernie napełnić ciastem foremki. Obficie posypać cukrem lub kruszonką. Piec muffiny aż zyskają złocisty odcień, około 30 minut. Studzić w formie przez 15 minut. Później wyjąć muffiny z formy. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA