Marieta  Marecka

Muffiny buraczkowe z rodzynkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Muffinki

Muffiny buraczkowe z rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

2 jaja

2 średnie, ugotowane lub upieczone buraczki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

½ szklanki oleju

100 g startej gorzkiej czekolady

1 czubata łyżka kakao

½ szklanki maślanki/jogurtu/śmietany

sól

rodzynki

 

Przygotowanie:

Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy na pastę w malakserze.
Maślankę dokładnie łączymy z jajami i dolewamy do buraczków, dodajemy olej i rodzynki i mieszamy.
W osobnej misce łączymy mąkę, czekoladę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Na koniec łączymy mokrą i suchą masę i wlewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, lub do pojedynczych foremek do babeczek.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut do suchego patyczka.

powrót

Podobne przepisy

Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiatraczki z ciasta francuskiego
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.