Anna Olson

Muffinki z serem ricotta i brzoskwiniami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Muffinki z serem ricotta i brzoskwiniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki mąki uniwersalnej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

1 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru

½ szklanki kremowego sera ricotta

½ szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 szklanka pokrojonej w kostkę obranej brzoskwini

2 obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie do przybrania

cukier do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce zmieszać brązowy cukier, ricottę, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać sypkie składniki i mieszać krótko, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę, zamieszać i przełożyć porcje ciasta do połowy wysokości natłuszczonych foremek do mufinek. Każdą mufinkę ozdobić 2 plasterkami brzoskwini i posypać cukrem. Piec 35 – 40 min, aż mufinki zbrązowieją, a szpikulec wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Ostudzić przez 10 min, a następnie wyjąć mufinki z foremek.

powrót

Podobne przepisy

Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.