Muffinki marchewkowo-orzechowe z lukrem buraczanym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

Muffinki marchewkowo-orzechowe z lukrem buraczanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 i pół filiżanki mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia dla alergików

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka maku

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki kardamonu

1 filiżanka startej cukinii

1 filiżanka startej marchewki

1 filiżanka cukru kokosowego

300 g miękkiego tofu

 

Lukier:

1 łyżka soku z buraków

pół filiżanki tłuszczu omega

1 łyżka słodzika ze stewii

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy, mak i przyprawy. W drugiej misce połączyć marchewkę i cukinię.
Tofu i cukier rozmieszać blenderem, dodać do warzyw. Przełożyć mieszankę warzywną do mąki i dobrze wymieszać.
Formę muffinkową natłuścić oliwą w spreju i napełniać ciastem w 3/4. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki lukru zmiksować. Udekorować upieczone muffinki.

powrót

Podobne przepisy

Muffinki czekoladowo–miodowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Babeczki pomidorowe z lukrem piernikowym
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

21.11.2016 08:56

CYTUJ

Czy koniecznie musi być mąką orkiszowa, średnio przepadam, użyłabym np. mąki o obniżonej zawartosci gllutenu z Poskich Młynów? :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.