Anna Olson

Muffinki kukurydziane


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Muffinki kukurydziane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 1/3 szklanki maślanki

1/3 szklanki oleju roślinnego

2 duże jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki

1 szklanka grysiku kukurydzianego

1 szklanka mąki

2 łyżeczki drobno otartej skórki z limonki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC i natłuścić foremki do mufinek.
Wymieszać maślankę, olej, jajka, cukier i sok z limonki za pomocą trzepaczki. W drugiej misce zmieszać grysik, mąkę, skórkę limonki, sodę i sól. Dodać do maślankowej mieszaniny i wymieszać, żeby składniki się połączyły (ciasto będzie płynne). Przelać albo nałożyć łyżką ciasto do ¾ wysokości foremek. Piec 15 – 18 min, aż szczyty mufinek się zezłocą, a ciasto będzie sprężyste.
Ostudzić przez 5 min. i wyjąć z foremek.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.