Laura Calder

Mrożony nugat


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mrożony nugat
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

375 ml gęstej śmietany lub crème fraîche

4 białka jajek

55 g cukru + 1 łyżka do białek

2 łyżki wody

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

100 g posiekanych

prażonych migdałów

150 g wybranych

posiekanych suszonych owoców

 

Przygotowanie:


Ubij śmietanę i wstaw do lodówki. Ubij białka na sztywną pianę, posyp łyżką cukru i ubijaj dalej, aż uzyskasz błyszczącą masę. Odstaw i przygotuj elektryczną ubijaczkę. Podgrzej cukier z wodą. Podgrzewaj tak długo, aż syrop zgęstnieje, kiedy zostanie wlany do zimnej wody (4 min w 120°C). Dodaj miód i ponownie zagotuj. Biegnij po pianę z białek… Wciąż ubijając pianę ubijaczką wlewaj powoli syrop. Ubijaj, aż masa ostygnie, co możesz sprawdzić dotykając dna naczynia. Wsyp orzechy i suszone owoce do masy. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj wszystko delikatnie. Zamroź w formie do ciasta lub chleba. Żeby wyjąć nugat z formy warto ją zamoczyć w ciepłej wodzie. Wyłóż nugat na półmisek. Podawaj z malinami lub sosem owocowym.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#ona

24.07.2011 08:45


warszawa

CYTUJ

problem jest tylko z tym karmelem. nie umiem robić go z wodą :(
ale kiedys zrobilam ten nugat i był pyszny a dzisiaj tez robię :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.