Gary  Rhodes

Mrożony krem gruszkowy


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mrożony krem gruszkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g gruszek z puszki

4 żółtka

50 g miałkiego cukru

3 łyżki stołowe syropu z gruszek

3 łyżki stołowe likieru gruszkowego

200 ml kremówki

 

 

Przygotowanie:


Gruszki z puszki wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby osuszyć owoce z syropu. Wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj. Przelej do miski. Do drugiej miski wlej żółtka. Dodaj miałki cukier, 3 łyżki stołowe syropu z gruszek i tyle samo likieru gruszkowego. Żółtka utrzyj nad garnkiem z wrzącą wodą. Gdy powstanie gęsta i lekka kremowa masa, zdejmij miskę z garnka. Przelej do naczynia i nadal ubijaj w robocie kuchennym, bo masa musi wystygnąć. Trzepaczką ubij kremówkę na puszysto. Do purée z gruszek ostrożnie dołóż schłodzoną masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj bitą śmietanę. Ostrożnie wymieszaj i wlej krem do jednej, dużej formy albo małych kokilek. Wierzch wygładź. Wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Można go przechowywać przez kilka dni. Krem jest pyszny sam w sobie. Bardziej elegancko można go podać z wiśniami w kirszu, gotowanymi gruszkami i karmelowym tostem.

powrót

Podobne przepisy

Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany w karmelu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.