Anna Olson

Mrożony koktajl z owoców tropikalnych


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mrożony koktajl z owoców tropikalnych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki cukru

½ szklanki wody

1 szklanka nektaru z guawy albo passiflory

1 szklanka nektaru z mango

2 łyżki soku z limonki

1 szklanka pokrojonego w kostkę miąższu ananasa

1 szklanka wypestkowane

pokrojonej papai

listki mięty do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Syrop ostudzić i schłodzić. Zmieszać w blenderze nektary, syrop i sok z limonki. Dodać pokrojony miąższ ananasa i papai. Zmiksować wszystkie składniki i przelać koktajl do szklanego lub ceramicznego naczynia. Mrozić przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Zależnie od temperatury zamrażalnika, mrozić 3 – 5 godzin. Przed podaniem zeskrobać kryształki zamrożonego deseru widelcem, nałożyć do szklanek lub pucharków i ozdobić listkami mięty. Podawać z łyżeczką i słomką. Koktajl można też podawać w postaci sorbetu: wlać koktajl do plastikowych pojemniczków do lodów (do kupienia w sklepach z artykułami agd) albo do małych pudełek po jogurtach. Pudełka wypełnione koktajlem przykryć plastikową folią i wbić w nią płaskie patyczki. Mrozić ok. 6 godzin, aż koktajl całkowicie zamarznie. Wyjąć porcje sorbetu na patyczkach, zanurzając na chwilę pojemniki w ciepłej wodzie.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#wachowiczewax3

03.01.2012 16:56


Olsztyn

CYTUJ

Świetne dzieki!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.