Anna Olson

Mrożona napoleonka miętowo-melonowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.37)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Mrożona napoleonka miętowo-melonowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Syrop miętowy

3 szklanki cukru

3 szklanki wody

6-8 gałązek świeżej mięty



Sorbet z kantalupy

4 szklanki pokrojonego w kostkę melona cantaloupe

1 łyżka soku cytrynowego

1 1/3 szklanki syropu miętowego



Sorbet cytrynowy

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 1/3 szklanki syropu miętowego

białko 1 jajka



Sorbet z melona miodowego

4 szklanki pokrojonego w kostkę melona miodowego

1 łyżka soku z limonki

1 1/3 szklanki syropu miętowego



Świeże liście mięty do przybrania.



Przygotować syrop miętowy

Zmieszać w rondlu wodę z cukrem, zanurzyć w niej gałązki mięty i podgrzewać na średnim ogniu przez 5 min. Odcedzić i całkowicie ostudzić.



Przygotwać sorbet z kantalupy

Utrzeć melona z sokiem cytrynowym na gładkie puree. Dolać syrop miętowy i przygotować sorbet

za pomocą maszynki do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Przełożyć sorbet do wyłożonej plastykową folią wąskiej prostokątnej foremki „keksówki”.



Przygotować sorbet cytrynowy

Zmieszać sok cytrynowy z syropem miętowym. Dodać białko i wymieszać składniki za pomocą trzepaczki. Przygotować sorbet cytrynowy w maszynce do lodów i przełożyć do tej samej foremki,

na sorbet z kantalupy.



Przygotować sorbet z melona miodowego

Utrzeć melona miodowego z sokiem z limonki na gładkie puree. Za pomocą maszynki do lodów przygotować sorbet i przełożyć go do foremki z pozostałymi sorbetami.



Zamrozić napoleonkę. Podawać w plastrach, krojąc gorącym suchym nożem, ozdobić listkami świeżej mięty.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.