Annabel  Langbein

Mozzarella z figami i prosciutto


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Mozzarella z figami i prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 gomółki mozzarelli po 150 gramów każda, porwane na kawałki

6 dużych lub 12 średnich dojrzałych fig, przekrojonych na pół

6 cienkich plastrów prosciutto lub szynki parmeńskie, porwanych na kawałki

odrobina dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia

odrobina vincotto lub polewy balsamicznej

2 garście listków bazylii

sól i mielony czarny pieprz, do smaku

 

Grzanki (opcjonalnie):

1 ciabatta lub inny rustykalny chleb, podarty na kawałki

½ szklanki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia

sól w płatkach, do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C z termoobiegiem, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kawałki ciabatty rozłóż w pojedynczej warstwie na przygotowanej blasze, skrop oliwą i posyp solą. Piecz na rumiano – mają być bardzo chrupiące (około 30 minut). Przechowuj w hermetycznym pojemniku do dwóch tygodni. Jeśli stracą świeżość, można je podpiec w 160°C przez 10 minut.

Mozzarellę, figi i prosciutto ułóż na półmisku lub talerzach. Skrop oliwą i vincotto lub polewą balsamiczną. Ozdób listkami bazylii, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzanki.

powrót

Podobne przepisy

Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Bezalkoholowy syrop z wina
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.