James  Martin

Mozzarella smażona na głębokim tłuszczu z sosem pomidorowym z oregano


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Mozzarella smażona na głębokim tłuszczu z sosem pomidorowym z oregano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Smażona mozzarella:

8 cienkie kromki jasnego pieczywa tostowego

125 ml mleka

250 g mozzarelli z bawolego mleka, pokrojonej na 4 plasterki

2 jajka, roztrzepane

4 listki bazylii

olej do smażenia



Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

½ cebuli, drobno posiekanej

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

450 g pomidorów, pokrojonych na spore kawałki

½ łyżeczki suszonego oregano

125 ml białego wina

mały pęczek bazylii





Przygotowanie:

Zacznij od sosu. Postaw rondel na średni ogień, wlej oliwę i delikatnie zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, oregano i wino. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odstaw, żeby sos przestygł. Przełóż sos do blendera, lub malaksera, dopraw solą i pieprzem. Miksuj przez chwilę, tak, żeby sos nie był zupełnie gładki. Dodaj liście bazylii.

Wykrój z pieczywa kółka trochę większe niż plasterki mozzarelli. Zanurz je z jednej strony w mleku. Na suchej stronie połóż mozzarellę i liść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem i przykryj drugim krążkiem pieczywa, namoczonym mlekiem z zewnętrznej strony. Dopraw jajka solą i pieprzem. Obtocz w jajku sandwicze serowe. Rozgrzej olej we frytkownicy i smaż sandwicze 3-4 minuty, aż będą z wierzchu złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Odgrzej sos i nałóż na talerz. Połóż na wierzchu dwa sandwicze i podawaj od razu.





Przepis opracowane na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

powrót

Podobne przepisy

Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Risotto z leśnymi grzybami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki gratin z ziemniaków
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Boczniaki z czosnkiem i rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajka w pomidorach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.