Nigel Slater

Mouttabal


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Mouttabal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 średnie bakłażany

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Upiecz bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, aż będą miękkie. Pozwól im nieco ostygnąć. Gdy da się je wziąć do ręki, przekrój bakłażany na połówki i wybierz miąższ do miski. Zalej go sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodaj tahinę, czosnek, oliwę oraz sól i rozgnieć dokładnie widelcem albo zmiksuj w malakserze.

powrót

Podobne przepisy

Smalec z białej fasoli
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Ciasta wegańskie
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.