Rick Stein

Morszczuk po galicyjsku


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Atlantyk zimą i hiszpańska fiesta (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Morszczuk po galicyjsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 ml oliwy

2 cebule

6 ząbków czosnku

2 łyżeczki (10ml) sproszkowanej słodkiej papryki

kawałek kiełbasy chorizo

100g małych zielonych papryczek lub 1 duża zielona papryka

900g młodych ziemniaków

85 ml białego

wytrawnego wina (Albariño)

280 ml wody

sprawiony morszczuk (ok. 800-900g)

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebule i czosnek pokroić na plasterki. Kiełbasę pokroić na plasterki. Zieloną paprykę oczyścić z nasion i pokroić na małe kawałki (małe papryczki zostawić całe). Ziemniaki oskrobać i przekroić wzdłuż na pół.
W płaskim naczyniu glinianym (cazuela de barro) lub rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek, mieszając smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać paprykę w proszku i smażyć mieszając kilka minut. Dodać kiełbasę i papryczki/paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać ziemniaki i dobrze przemieszać, by pokryły się paprykową oliwą. Wlać wino i wodę, dodać sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować ok. 10 minut.
Pokroić rybę w dzwonka grubości ok. 5cm. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć rybę na ziemniakach, lekko zanurzając w sosie. Gotować pod przykryciem 7-8 minut na niewielkim ogniu. Wyłożyć rybę na ogrzane talerze, obok położyć porcję ziemniaków z dodatkami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.