Anna Olson

Morska paella


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Morska paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

2 szklanki posiekanego i umytego pora

¾ szklanki pokrojonego w plasterki selera naciowego

¾ szklanki pokrojonej w drobną kostkę marchewki

2 łyżki świeżego oregano albo majeranku

posiekanego

2 szklanki ryżu arborio (do risotto)

8 szklanek bulionu z kurczaka

3-4 nitki szafranu

1½ szklanki świeżego ziarna kukurydzy odciętego z kolby

1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę kolorowej papryki

1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę cukinii

1 szklanka drobno pokrojonego miąższu pomidora

1 łyżka skórki cytrynowej otartej na drobnej tarce

900 g małych małży

umytych

900 g omułków

umytych i obranych

450 g filetów z okonia i szczupaka

pokrojonych w kwadraty o boku 3 cm

450 g krewetek

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


W głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i podsmaż pory, seler naciowy, marchewkę i oregano/majeranek, aż warzywa będą szkliste, ale nie zrumienione (ok. 5 min.). Dodaj ryż i podgrzewaj 4 minuty. Dodaj szafran i wlewaj porcjami 3 szklanki bulionu, mieszając cały czas, aż ryż go wchłonie. Dodaj kukurydzę, paprykę, cukinię i pomidora i wlej 3 szklanki bulionu. Gdy zawrze, dodaj małże i gotuj, aż się otworzą. Dodaj omułki i gotuj, aż się otworzą. Dolej więcej bulionu, jeśli potrzeba. Na koniec dodaj mięso ryb i krewetki. Mieszaj i gotuj, aż krewetki zróżowieją. Sprawdź, czy ryż jest miękki, dodaj sok z cytryny, koperek i przypraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.