Anna Olson

Morele zapiekane w syropie z wanilią


Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Morele zapiekane w syropie z wanilią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 świeżych moreli

3 łyżki stopionego masła

¼ szklanki + 2 łyżki cukru

¼ szklanki miodu

2 łyżki soku z cytryny

2 laski wanilii

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Włożyć morele do miski, zalać stopionym masłem i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać. Przełożyć morele do żaroodpornego naczynia. W małym rondlu zmieszać pozostały cukier, miód i sok z cytryny. Dodać miąższ z wnętrza dwóch lasek wanilii. Puste strąki także włożyć do rondla, dla aromatu. Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zalać morele syropem i zapiekać przez 20-25 minut, co jakiś czas delikatnie polewając morele syropem. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.