Anna Olson

Morele zapiekane w syropie z wanilią


Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Morele zapiekane w syropie z wanilią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 świeżych moreli

3 łyżki stopionego masła

¼ szklanki + 2 łyżki cukru

¼ szklanki miodu

2 łyżki soku z cytryny

2 laski wanilii

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Włożyć morele do miski, zalać stopionym masłem i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać. Przełożyć morele do żaroodpornego naczynia. W małym rondlu zmieszać pozostały cukier, miód i sok z cytryny. Dodać miąższ z wnętrza dwóch lasek wanilii. Puste strąki także włożyć do rondla, dla aromatu. Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zalać morele syropem i zapiekać przez 20-25 minut, co jakiś czas delikatnie polewając morele syropem. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.