Anna Olson

Morele z brandy i kruchymi ciastkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Morele z brandy i kruchymi ciastkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Kruche ciastka

3 szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

½ szklanki czystego syropu klonowego

½ szklanki śmietany kremówki

1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania

1 łyżka cukru do posypania



Morele

6 szklanek moreli bez pestek, pokrojonych na ćwiartki

½ szklanki brązowego cukru

3 łyżki mąki uniwersalnej

¼ szklanki brandy

1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

6 porcji lodów waniliowych



Rozgrzać piekarnik do 175ºC.



Kruche ciastka

Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i tartą gałką muszkatołową. Posiekać masło z sypkimi składnikami, aż uzyskają jednolitą, grudkowatą konsystencję. W drugiej misce zmieszać za pomocą trzepaczki syrop klonowy, śmietanę oraz ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego i wlać wszystko

do mącznej mieszaniny. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego dysk, owinąć w plastykową folię

i włożyć do lodówki na czas przygotowania moreli.

Rozwałkować ciasto na grubość 1,2 cm. Niewielką foremką wyciąć kółka z ciasta i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka jajkiem z wodą i posypać cukrem. Piec przez 20 min, aż będą złotobrązowe.



Morele

Zmieszać ćwiartki moreli z brązowym cukrem, 3 łyżkami mąki, brandy i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Przełożyć owoce do głębokiej foremki i zapiekać przez 30 minut, aż zmiękną.



Do miseczek nałożyć morele oraz lody waniliowe. Podawać z kruchymi ciastkami.





Morele z brandy można zapiec pod kruchym cynamonowym ciastem.



KRUCHE CIASTO CYNAMONOWE



Morele

6 szklanek moreli bez pestek, pokrojonych na ćwiartki

½ szklanki brązowego cukru

3 łyżki mąki uniwersalnej

¼ szklanki brandy

1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

6 porcji lodów waniliowych



Kruche ciasto

3 szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

½ szklanki czystego syropu klonowego

½ szklanki śmietany kremówki

1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania

1 łyżka cukru do posypania



Nadzienie

50 g miękkiego masła

½ szklanki złocistego cukru trzcinowego

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka brandy



Rozgrzać piekarnik do 175ºC.

Zagnieść kruche ciasto (przepis podstawowy) i schłodzić.



Przygotować nadzienie

Utrzeć masło z pozostałymi składnikami na gładką masę.



Na oprószonym mąką blacie rozwałkować kruche ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm i grubości 1,2 cm. Rozsmarować nadzienie na cieście i zwinąć w ciasną roladę. Pokroić

w plasterki centymetrowej grubości.



Nałożyć do miseczek morele i każdą porcję przykryć plasterkiem ciasta. Zapiekać 45 - 55 minut, aż będzie złociste. Polać sosem karmelowym (inny przepis).



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#NQZhRFnyIQioZhCs

20.04.2012 04:20


CYTUJ

LRpPZ6 , [url=http://ijwugdmulpuf.com/]ijwugdmulpuf[/url], http://wdncjjmccwyn.com/, http://tashvpypjwxs.com/

#DNGOUAaqsWVHk

20.04.2012 00:23


CYTUJ

WWwnIq <a href="http://goukxydobdfd.com/">goukxydobdfd</a>

#qxSzZTUOyDeGMowbi

19.04.2012 08:17


CYTUJ

There's nothing like the relief of fidinng what you're looking for.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.