Antony Worrall Thompson

Morele w sosie z kardamonem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Morele w sosie z kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g suszonych moreli

1,2 l wody

115 g cukru

1 łyżka miodu

½ łyżki wody z kwiatu pomarańczowego

6 ziaren kardamonu

2 łyżeczki soku z cytryny

300 ml greckiego jogurtu

prażone migdały

płatki róży

płynny miód

ew. ziarenka granatu

 

 

Przygotowanie:


Morele zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C.
Przelać do naczynia żaroodpornego, dodać cukier, miód, rozkruszony kardamon, sok z cytryny i wodę z kwiatu pomarańczowego. Wymieszać. Przykryć mokrym pergaminem, doprowadzić do wrzenia i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Rozłożyć morele na talerzyki i dodać porcje jogurtu. Skropić sosem spod moreli i miodem, posypać migdałami i płatkami migdałowymi, ew. ziarenkami granatu.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.