Molokia

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia egipska

Molokia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 małe kurczaki (do 600 g)

2 kg suszonej lub świeżej molokii

2 posiekane marchewki

3 łodygi selera naciowego

2 posiekane cebule

3 l wody

sól i pieprz do smaku

250 g masła zwykłego lub klarowanego ghee

8 rozgniecionych ząbków czosnku (po 2 na osobę)

3 łyżki mielonej kolendry

dodatkowe masło do smażenia kurczaków

ryż gotowany na parze

 

 

Przygotowanie:


Wodę zagotować, wrzucić marchewkę, cebulę i seler. Dodać kurczaki i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Wyjąć ptaki. Przecedzić i usunąć tłuszcz z powierzchni wywaru. Gotować na małym ogniu, aż wywar odparuje do połowy objętości. (Tłuszcz należy usunąć bardzo starannie, ponieważ pogorszy smak liści molokii). Doprawić solą i pieprzem. W trakcie gotowania wywaru przygotować mieszaninę czosnku i kolendry. Na patelni rozgrzać masło zwykłe lub ghee. Lekko zrumienić czosnek. Dodać zmieloną kolendrę, smażyć jeszcze 10 sekund i odstawić na bok. Przed podaniem podgrzać bulion. Wrzucić posiekane liście molokii i gotować 2 minuty. Powinny się unosić na powierzchni. Przelać masło ze smażonym czosnkiem i kolendrą. Zamieszać. Mieszanina powinna być gęsta, lecz płynna. Zestawić z ognia.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.